Ofte Stilte Spørsmål

02/19/09

Hjem
Reiselogg
Reiseruta
Videosnutter
Ofte Stilte Spørsmål
Båten
Gjestebok
Mannskapet
Kontakt info
Lenker

 

Vi får selvfølgelig en del spørsmål når vi skal legge ut på denne reisen.

På denne siden skal vi forsøke å svare på de vanligste av dem.

 

Spørsmål: Tør dere dette da?

- Vi har gått igjennom alle de tingene vi er redde for og fortsatt er vi på samme sted. Ja vi er redde for stormer og forliser og sjøsyke og haier. Men vi får bare se om det er grunnløst eller ikke.

 

Spørsmål: Blir det ikke veldig tett på hverandre?

- Vi er alle i familien av den typen som trenger ganske mye alene tid. Vi tror at det skal være mulig å skaffe seg rom og forståelse for dette, ellers ligger vi nok ganske tynt an.

 

Spørsmål: Får dere hjelp fra skolen til undervisning?

- Skolene har ingen formelle forpliktelser til å stille opp for foreldre som velger "hjemme" undervisning, men Ja, vi har fått mye deltagelse og hjelp fra skolene og lærerne til barna. Vi har fått Læreplan og skolebøker, samt tilgang til skolenes internettbaserte Class Fronter hvor ukeplaner og pensumfremdrift ligger.

 

Spørsmål: Hvor mye koster det å reise ett år?

- Et stadig tilbakevendende spørsmål som er vanskelig å svare på. Vi har undersøkt en del, og spurt andre som har vært på langtur, og det ser ut til at vi kan regne med mellom 70.000 og 100.000 Kr. pr voksen pr. år. I tilegg til dette kommer båtvedlikehold, forsikringer, og havneavgifter. Vi budsjetterer med 250.000 kr. og håper inderlig at det blir noe rimeligere.

 

Spørsmål: Hva gjør dere med huset?

- Huset har vi leid ut møblert til studenter for skolesesongen. Vi har avtalt med gode naboer venner og naboer om å passe på litt og ta inn posten og slikt.

 

Spørsmål: Hva tenker barna om dette? Gleder de seg?

- Barna gleder seg til å komme frem til de forskjellige stedene, og til å se mye nytt. De savner allerede vennene sine og planlegger hvordan de skal kunne holde kontakt.

 

Spørsmål: Har dere mye seilerfaring?

- Vi har seilet med havseiler bare en sesong, og håper vi lærer underveis uten at det blir for mange grensesprengende opplevelser.

 

Spørsmål: Hvordan kommuniserer dere med omverdenen?

- Vi har en Fleet 33 Satellitt kommunikasjonspakke om bord som gir oss telefon og Internett forbindelse i hele område vi skal reise. I tillegg har vi en Iridium håndholdt satellittelefon, samt Digital VHF stasjon. Når vi ligger til land regner vi med å bruke mobiltelefoner og GPRS til primærkommunikasjon.

 

Spørsmål: Er dere ikke redd for pirater?

- Nei. Pirater utgjør ingen trussel for vanlige seilere. Av alle de magasiner, internettsider og andre publikasjoner om emne er det helt klart at det aldri forkommer pirat angrep på langturbåter. Noen skip i handelsflåten kan være utsatt for bording av pirater som er ute etter verdiene i skipet, og i de fattigste landene blir noen fiskebåter frarøvet lastene sin når de er fullastet. Ellers er det bare luftslott og rykter og spekulasjoner i folks angst.

 

Spørsmål: Har dere våpen med dere ombord?

- Nei. De eneste stedene folk blir skutt er der hvor det er våpen. Vi vil uansett ikke være i stand til  å skyte på noen andre, men har vi våpen i hånden er mulighetene stor for at vi blir skutt på av andre.

 

Spørsmål: Kan katamaraner kullseile?

- De fleste har sett hobbie-cat og andre små hurtige katamaraner i "Jolle" klassen som er designet for å seile med det ene skroget i luften. Disse kan kullseile ganske ofte avhengig av hvor god føreren er. Cruising katamaraner er ikke bygget for å "fly" et skrog, og har både vektfordeling og rigg deretter. For eksempel revner seilene før en havseiler løfter et skrog. Prout er den eldste av alle produsenter av katamaraner. De har produsert rundt 4000 katamaraner, og ingen av disse har noen gang gått rundt. 

 

Spørsmål: Hva med "monster" bølger?

- Vi er mest redd for store bølger når vi ligger i nærheten av land hvor det kan være grunt og bølgene kan bryte. På den annen side har vi ikke kjennskap til noen katamaraner som har blitt utsatt for katastrofer på grunn av bølger, så vi er litt redde, men klarer å ignorere det.

 

Spørsmål: Hva om noen blir syke?

- Vi har med oss et skipsapotek som vi tror dekker oss i de aller fleste tilfeller. Dessuten har vi tilleggsforsikringer som dekker eventuelle sykehusopphold langs ruten vår.

 

Spørsmål: Hva skal dere fylle dagene med over Atlanterhavet?

Over Atlanteren er det bare 20 til 25 dager seilas Vi har med oss to venner på overfarten, så vi skal nok få mye tid til kos, søvn, bading, undervisning, lesing, Nora Forum moro, soling, hengekøye liv, matlaging, vedlikehold, meditering, og så videre.

 

Spørsmål: Hvem skal være lærer?

- Vi er selv ansvarlig for barnas undervisning. Vi følger skolens tempo, pensum og læreplan med god støtte fra skolen. Skipperen skal være læreren, og han håper genene bidrar til vellykket resultat (med tre generasjoner lærere er vel tålmodighet og pedagogikk nedarvet?).

 

Spørsmål: Har dere TV ombord?

- Ja vi har en TV mottager som er koblet på en bærbar datamaskin, men vi tror ikke vi kommer til å bruke den. Vi har kjøpt 100 DVD filmer (på billigsalg) som ligger uåpnet i den ene baugen. Vi skal se på to filmer hver Lørdag sammen med litt ekstra godt for store og små.

 

Spørsmål: Er dere spika spenna gærne?

- Med hånden på hjertet er vi en helt vanlig familie som plutselig fikk en mulighet til å "gripe dagen", og det gjorde vi. Vi er ikke gærne, uforsvarlige eller risikovillige, vi er bare nysgjerrige på hva livet har å by på.

"Noen ganger må man gjøre ting man egentlig ikke tør, for ellers er man ikke et menneske, men bare en liten lort."

Astrid Lindgren (Brødrene Løvehjerte)

 

 

 

Hjem | Reiselogg | Reiseruta | Videosnutter | Ofte Stilte Spørsmål | Båten | Gjestebok | Mannskapet | Kontakt info | Lenker

Revidert 02/19/09

Hit Counter

Etter 20.02.2009